Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Domowe proteinowe batony a'la LION (wegańskie i bez cukru)

 Na wakacje czekałam bardzo długo, nie tylko dlatego, aby odpocząć, ale przede wszystkim dlatego, że tęskniłam za regularnym gotowaniem i tworzeniem nowych przepisów. Domowe batony, które wszyscy znają ze sklepowych półek, a właściwie ich zdrowe wersje od dawna chodziły mi po głowie. I w końcu nadszedł ten czas, kiedy w spokoju mogę zamknąć się w kuchni i tworzyć. A dzisiaj zapraszam na...


Domowe proteinowe batony a'la LION (wegańskie i bez cukru)

        Składniki:

  • 100g suszonych daktyli bez pestek
  • 10g mąki kokosowej
  • 30g orzeszków ziemnych (bez soli)
  • 50g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 40g mleka migdałowego (w wersji niewegańskiej można użyć zwykłego)  
  • 20g wafli ryżowych lub kukurydzianych
  • 10g odżywki białkowej (opcjonalnie) ja uzyłam weganskiej odzywki o smaku solonego karmelu dostępnej TU

        Polewa:

  • 70g czekolady gorzkiej (użyłam czekolady bez cukru)
  • 100g mleka migdałowego (w wersji niewegańskiej można użyć zwykłego)




      

















          Wykonanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut. Odsączone daktyle miksujemy z masłem orzechowym, odżywką i mlekiem. Orzechy i wafle kruszymy (ja użyłam do tego blendera). Na koniec dodajemy mąkę kokosową i wszystkie składniki łączymy. Z masy formujemy batony (u mnie 10 małych) i wstawiamy do zamrażarki na 30 minut. 

Czekoladę i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Batony wyjmujemy z zamrażarki, obtaczamy w czekoladzie i chłodzimy w lodówce. 


SMACZNEGOO! <3

Komentarze

instagram @zzubelek