Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Makaron z dynią, cukinią i parmezanem

 Chyba nie tylko ja jestem fanką makaronów... Tak naprawdę można je łączyć ze wszystkim i wymyslać wciąż nowe kombinacje smakowe. Kiedy w szafce mam makaron i nie mam pomysłu na obiad, bardzo często robie tzw. "czyszczenie lodówki". W tym przypadku właśnie tak było, ale wyszło przepysznie! 

Zapraszam na szybki obiad...

Makaron z dynią, cukinią i parmezanem

        Składniki na 4-5 porcji:

  • 300g ulubionego makaronu (użyłam pełnoziarnistego makaronu do spaghetti)
  • 100g tartego parmezanu (gotowy tarty kupiłam w LIDLU)
  • 320g dyni
  • 240g cukini
  • 120g (opakowanie) pesto bazyliowego (do kupienia w LIDLU - świetny skład i jeszcze lepszy smak)
  • Świeży szpinak
  • Łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • Suszone pomidory z czoskiem i bazylią
  • Bazylia 
  • Oregano 
  • Zioła prowansalskie
  • Sól i pieprz do smaku


        Wykonanie:

Makaron gotujemy według insytrukcji na opakowaniu. Na patelni lub w głębokim garnku rozgrzewamy olej lub oliwę i delikatnie posmażamy dynię i cukinię. Doprawiamy do smaku i dusimy do momentu aż zmiękną. Do miseczki lub na talerzu układamy garść szpianku, makaron, dodajemy pesto, warzywa i całość posypujemy tartym parmezanem.

PS. Oczywiście na zdęciu wygląda ładnie, ale po smakuje dopiero po wymieszaniu. :D 

INSTAGRAM  VS. RZECZYWISTOŚĆ



Komentarze

instagram @zzubelek