Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

HIT! Domowe czipsy z jarmużu

Zielone czipsy odkryłam już jakiś czas temu, ale kompletnie o nich zapomniałam. Pamiętam jak pierwszy raz zrobiłam je w domu i mój brat zabrał je ze sobą do szkoły. Najpierw w oczach jego kolegów pojawiło się zdziwienie, dlaczego on je liście, ale później, kiedy sami sprówowali, okazało się, że ta zielenina to HIT! Łapcie przepis na świetną przekąskę, nie tylko dla dzieci, jako zamiennik czipsów ze sklepowej półki, ale także jako fajną przekąskę na spotkanie ze znajomymi, np. podczas meczu... Zapraszam na...

Domowe czipsy z jarmużu

          Składniki:

  • 300g liści jarmużu 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią)











        Wykonanie: 

Liscie jarmużu kroimy na mniejsze kawałki, dodjaemy przyprawy, oliwę i mieszamy, tak, aby wszystko dokładnie się połączyło i liście były nasączone oliwą. Tak przyprawione liście jarmużu rozkładamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 5-6 minut. Co jakiś czas czipsy nalezy przemieszać, aby się nie przypaliły. Mają one być chrupiące, ale nie spalone. :D 

Smacznegoo! <3 

Komentarze

instagram @zzubelek