Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Domowe biszkopty a'la Petitki (bez cukru)


Biszkopty Petitki - smak dzieciństwa prawda? 





Pewnie i teraz mamy do nich słabość... A co jeśli powiem, że można zrobić je w domu, 
samodzielnie, a nawet bez dodatku cukru? 

Szybkie w przygotowaniu, a składniki, jakich potrzebujemy, możemy policzyć 
na palcach jednej ręki. 

Dla ciekawskich, w moich biszkoptach znajdziecie: jajka, mąkę i erytrol

A to lista biszkoptów Petitków: mąka pszenna 43,8%, cukier, jaja 27,6%, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), aromat, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), barwnik (karoteny).

Moje biszkopty to tylko trzy składniki, a w sklepowych hmmm.. nawet w tych "najlepszych"
znajdziemy mnóstwo niepotrzebnych dodatków. Co więcej, te smakują jak te ze sklepowej półki. Gwarantuję, że nie tylko najmłodsze pokolenie będzie zachwycone.

        
        Przepis:
  • 60g mąki (ja użyłam ryżowej)
  • 3 jajka
  • 25g erytrolu, ksylitolu, miodu lub innej substancji słodzącej 

          Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy słodzidło, 
a następnie wciąż ubijając powoli dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy 
przesianą mąkę i mieszany wszystko szpatułką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy porcję ciasta, formując kształt biszkoptów. Pieczemy przez 20 minut, 
przez pierwsze 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejszamy 
temperaturę do 150 i pieczemy jeszcze przez 8 minut. 



A co powiecie na wersję czarno-białą? 




        Przepis:

  • 60g mąki 
  • 3 jajka
  • 25g erytrolu, ksylitolu, miodu lub innej substancji słodzącej
  • 10g gorzkiego kakao 

          Wykonanie:


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy słodzidło, 
a następnie wciąż ubijając powoli dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy 
przesianą mąkę i mieszany wszystko szpatułką. Z przygotowanego ciasta odlewamy ok. 1/3 i dodajemy kakao. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy porcję jasnego ciasta, formując kształt biszkoptów, a na górę dolewamy odrobinę masy czekoladowej.
 Pieczemy przez 20 minut, przez pierwsze 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy jeszcze przez 8 minut. 



Komentarze

instagram @zzubelek