Domowe biszkopty a'la Petitki (bez cukru)
Biszkopty Petitki - smak dzieciństwa prawda?
Pewnie i teraz mamy do nich słabość... A co jeśli powiem, że można zrobić je w domu,
samodzielnie, a nawet bez dodatku cukru?
Szybkie w przygotowaniu, a składniki, jakich potrzebujemy, możemy policzyć
na palcach jednej ręki.
Dla ciekawskich, w moich biszkoptach znajdziecie: jajka, mąkę i erytrol
A to lista biszkoptów Petitków: mąka pszenna 43,8%, cukier, jaja 27,6%, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), aromat, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), barwnik (karoteny).
Moje biszkopty to tylko trzy składniki, a w sklepowych hmmm.. nawet w tych "najlepszych"
znajdziemy mnóstwo niepotrzebnych dodatków. Co więcej, te smakują jak te ze sklepowej półki. Gwarantuję, że nie tylko najmłodsze pokolenie będzie zachwycone.
znajdziemy mnóstwo niepotrzebnych dodatków. Co więcej, te smakują jak te ze sklepowej półki. Gwarantuję, że nie tylko najmłodsze pokolenie będzie zachwycone.
Przepis:
- 60g mąki (ja użyłam ryżowej)
- 3 jajka
- 25g erytrolu, ksylitolu, miodu lub innej substancji słodzącej
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy słodzidło,
a
następnie wciąż ubijając powoli dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy
przesianą mąkę i mieszany wszystko szpatułką. Na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia układamy porcję ciasta, formując kształt biszkoptów. Pieczemy przez
20 minut,
przez pierwsze 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejszamy
temperaturę do 150 i pieczemy jeszcze przez 8 minut.
A co powiecie na wersję czarno-białą?
Przepis:
- 60g mąki
- 3 jajka
- 25g erytrolu, ksylitolu, miodu lub innej substancji słodzącej
- 10g gorzkiego kakao
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy słodzidło,
a następnie wciąż ubijając powoli dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy
przesianą mąkę i mieszany wszystko szpatułką. Z przygotowanego ciasta odlewamy ok. 1/3 i dodajemy kakao. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy porcję jasnego ciasta, formując kształt biszkoptów, a na górę dolewamy odrobinę masy czekoladowej.
Pieczemy przez 20 minut, przez pierwsze 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy jeszcze przez 8 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz