Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Cynamonowe ciasteczka z okienkiem (bez cukru)

Kruche ciasteczka przekładane dżemem to najlepsze ciastka, jakie pamiętam z dzieciństwa...
To właśnie one, poza piernikami najbardziej kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia.
Dlatego nie mogło ich zabraknąć także tutaj! 

Lekko zmodyfikowane, ponieważ dodałam mały akcent od siebie... CYNAMON, 
bo on pasuje dosłownie WSZĘDZIE! <3 

Zapraszam na...

Świątecznie, cynamonowe ciasteczka z okienkiem (bez cukru)



        Składniki (25 sztuk złożonych ciastek):
  • 130g zimnego masła
  • 100g erytrolu lub innego słodzidła
  • 130g mąki orkiszowej jasnej
  • 120g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • Łyżka cynamonu
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

        Do przełożenia:
  • Ulubiony dżem (u mnie malinowy 100% i FRUŻELINA śliwkowa)



        
        Wykonanie:

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło ucieramy z erytrolem. 
Dodajemy jajko, suche składniki i zagniatamy ciasto. Następnie zawijamy w folię spożywczą
i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy
i wykrawamy kółka. W połowie ciastek wykrawamy dziurkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Po wystudzeniu smarujemy ulubionych dżemem 
i przykrywamy ciastkiem z okienkiem.

SMACZNEGO! <3 

Komentarze

instagram @zzubelek