Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Waniliowy pudding z tapioki z mango

 Tapioka już od jakiegoś czasu chętnie gości na stole w naszym domu.
Nic dziwnego, bo można z niej przygotować naprawdę mnóóóstwo pyszności. 

Dzisiaj bardzo szybki deserek, który zasmakuje nie tylko dorosłym, ale także i dzieciakom! 
W moim przypadku dodatek białka roślinnego o smaku waniliowym, nie tylko podbija smak deseru, 
ale także wzbogaca go o porcję protein, dlatego sprawdzi się świetnie, jako przekąska po treningu.

Waniliowy pudding z tapioki z musem mango




        Składniki:

        Pudding: 
  • 60g suchych perełek tapioki
  • 130g mleka 
  • 70/80g wody
  • 10g miodu
  • 20g odżywki białkowej o smaku waniliowym lub proszku budyniowego o smaku waniliowym
    (jeśli używamy budyniu, pudding należy dosłodzić do smaku)

        Dodatkowo: 
  • 170g mango
  • 10g biszkoptów bez cukru (przepis na domowe biszkopty znajdziecie TU)

        Do podania: 
  • Miód
  • Ekspandowane ziarna lub pokruszone biszkopty




        Wykonanie: 

Pudding:

Tapiokę płuczemy na sitku i gotujemy na mleku i wodzie do momentu aż kuleczki będą przeźroczyste, 
gdyby wchłonęły cała wodę, a widoczne będą jeszcze białe kropeczki dolewamy wody i gotujemy dalej aż będą przeźroczyste. Pod koniec dodajemy miód, rozmieszaną z wodą (tak aby nie było grudek) odżywkę białkową (lub budyń ze słodzidłem) i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia.

Mango miksujemy na gładki mus. Biszkopty kruszymy.
W słoiczkach układamy warstwami pudding z tapioki, łyżkę pokruszonych biszkoptów 
i mus z mango. Gotowy deser, przed podaniem podypujemy ekspandowanymi ziarnami 
lub pokruszonymi biszkoptami i polewamy odrobiną miodu.

NA ZDROWIE! <3 

Komentarze

instagram @zzubelek