Kiszona kapusta z suszonymi grzybami i suszoną śliwką a'la bigos wegetariański
Ciekawa jestem, co ląduje na Waszych wigilijnych stołach...U mnie obowiązkowo jest to kapusta z grzybami! Ten przepis powstał właśnie z myślą o Wigilii... Kiszona kapusta... kwaśna tak, że buzię aż skręca... Ale to ona robi tutaj całą robotę! Bez zasmażki, bez mięsa, z minimalną ilością tłuszczu...
Zapraszam...
Kiszona kapusta z suszonymi grzybami i suszoną śliwką
a'la bigos wegetariański
Składniki na 5 porcji:
- 650g kapusty kiszonej
- 300g obranej marchewki
- 300g jabłek ze skórką
- 100g obranej pietruszki
- 150g cebuli
- 20g suszonych grzybów
- 50g suszonych śliwek
- 100 ml czerwonego wina (użyłam półwytrawnego)
- 10g oleju rzepakowego
- 500 ml wody
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Marchewkę i pietruszkę kroimy w półtalarki, cebulę w piórka, jabłka pozbawiamy szypułek
i kroimy w kostkę lub w małe plasterki, śliwki w "kostkę". Grzyby moczymy przez ok. 20 - 25 minut.
W wysokim rondlu lub garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę do momentu aż się zarumieni.
Następnie dodajemy kapustę i resztę warzyw, jabłka, suszone śliwki, odsączone grzyby.
Całość zalewamy winem i wlewamy 250 ml wody. "Gotujemy" na małym ogniu przez ok. 2/3 godziny,
co jakiś czas mieszając i dolewając wody. Bigos nie ma się gotować, ale "PYRKAĆ".
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. I gotowe!
Bigos można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem etc. Jest bardzo kwaśny, dlatego, jeśli nie lubicie mocno kwaśnych potraw, kapustę można pomieszać pół na pół kiszoną ze słodką.
NA ZDROWIE!!!
Komentarze
Prześlij komentarz