Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Kiszona kapusta z suszonymi grzybami i suszoną śliwką a'la bigos wegetariański

Ciekawa jestem, co ląduje na Waszych wigilijnych stołach...U mnie obowiązkowo jest to kapusta z grzybami! Ten przepis powstał właśnie z myślą o Wigilii... Kiszona kapusta... kwaśna tak, że buzię aż skręca... Ale to ona robi tutaj całą robotę! Bez zasmażki, bez mięsa, z minimalną ilością tłuszczu... 

Zapraszam...

Kiszona kapusta z suszonymi grzybami i suszoną śliwką
a'la bigos 
wegetariański 


        Składniki na 5 porcji:

  • 650g kapusty kiszonej
  • 300g obranej marchewki 
  • 300g jabłek ze skórką
  • 100g obranej pietruszki 
  • 150g cebuli
  • 20g suszonych grzybów
  • 50g suszonych śliwek
  • 100 ml czerwonego wina (użyłam półwytrawnego)
  • 10g oleju rzepakowego
  • 500 ml wody 
  • Sól, pieprz do smaku


        Wykonanie:

Marchewkę i pietruszkę kroimy w półtalarki, cebulę w piórka, jabłka pozbawiamy szypułek 
i kroimy w kostkę lub w małe plasterki, śliwki w "kostkę". Grzyby moczymy przez ok. 20 - 25 minut.
W wysokim rondlu lub garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę do momentu aż się zarumieni.
Następnie dodajemy kapustę i resztę warzyw, jabłka, suszone śliwki, odsączone grzyby. 
Całość zalewamy winem i wlewamy 250 ml wody. "Gotujemy" na małym ogniu przez ok. 2/3 godziny,
co jakiś czas mieszając i dolewając wody. Bigos nie ma się gotować, ale "PYRKAĆ". 
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. I gotowe! 

Bigos można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem etc. Jest bardzo kwaśny, dlatego, jeśli nie lubicie mocno kwaśnych potraw, kapustę można pomieszać pół na pół kiszoną ze słodką.  

NA ZDROWIE!!!

Komentarze

instagram @zzubelek