Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Sernik z białą czekoladą i solonymi pistacjami

 Pomysł z połączeniem białej czekolady i solonych pistacji wpadł mi do głowy jakiś czas temu
i chodził za mną do dzisiaj! Nadszedł w końcu czas, aby zacząć działać. 
Nie było łatwo, bo pomysłów ewidentnie było za dużo, ale to nic, na pewno się nie zmarnują...
Dzisiaj przy okazji niedzieli, padło na ciasto, a dokładnie SERNIK.

Lekko gorzki, kakaowy spód... I delikatna, puszysta warstwa sernikowa z białą czekoladą, 
solonymi pistacjami, a jako wisienka na torcie sos o smaku advocata... NIEBO! <3 

Zapraszam na...

Sernik z białą czekoladą i solonymi pistacjami




        Składniki:

        Spód:
  • 100g płatków owsianych
  • 50g płynnego miodu
  • 30g mąki kokosowej
  • 90g mleka
  • 10g gorzkiego kakao

        Sernik:
  • 300g chudego twarogu
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 30g erytrolu lub innego słodzidła
  • 75g białej czekolady (użyłam czekolady firmy TORRAS bez cukru - MOJE NOWE ODKRYCIE <3)
  • 30g solonych pistacji
  • 2 jajka
  • 40g budyniu w proszku o smaku śmietankowym

        Do dekoracji użyłam:
  • Sos o smaku advocata dostępnego TUTAJ
  • Solone pistacje 



        Wykonanie: 

Spód: 

Płatki owsiane mielimy na drobną mąkę. Dodajemy resztę suchych składników, a następnie
dodajemy mleko i miód. Mieszamy do uzyskania zwartego ciasta. 
Gotowym ciastem wyklejamy spód foremki.

Sernik: 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Pistacje mielimy. Twaróg miksujemy z jogurtem,
całymi jajkami i erytrolem. Na koniec dodajemy budyń, roztopioną czekoladę i rozdrobnione pistacje. 
Gotową masę wylewamy na kakaowy spód. Ciasto wkładamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę.

SMACZNEGOOO! <3 


Komentarze

instagram @zzubelek