Sernik z białą czekoladą i solonymi pistacjami
Pomysł z połączeniem białej czekolady i solonych pistacji wpadł mi do głowy jakiś czas temu
i chodził za mną do dzisiaj! Nadszedł w końcu czas, aby zacząć działać.
Nie było łatwo, bo pomysłów ewidentnie było za dużo, ale to nic, na pewno się nie zmarnują...
Dzisiaj przy okazji niedzieli, padło na ciasto, a dokładnie SERNIK.
Dzisiaj przy okazji niedzieli, padło na ciasto, a dokładnie SERNIK.
Lekko gorzki, kakaowy spód... I delikatna, puszysta warstwa sernikowa z białą czekoladą,
solonymi pistacjami, a jako wisienka na torcie sos o smaku advocata... NIEBO! <3
Zapraszam na...
Sernik z białą czekoladą i solonymi pistacjami
Składniki:
Spód:
- 100g płatków owsianych
- 50g płynnego miodu
- 30g mąki kokosowej
- 90g mleka
- 10g gorzkiego kakao
Sernik:
- 300g chudego twarogu
- 100g jogurtu naturalnego
- 30g erytrolu lub innego słodzidła
- 75g białej czekolady (użyłam czekolady firmy TORRAS bez cukru - MOJE NOWE ODKRYCIE <3)
- 30g solonych pistacji
- 2 jajka
- 40g budyniu w proszku o smaku śmietankowym
Do dekoracji użyłam:
- Sos o smaku advocata dostępnego TUTAJ
- Solone pistacje
Wykonanie:
Spód:
Płatki owsiane mielimy na drobną mąkę. Dodajemy resztę suchych składników, a następnie
dodajemy mleko i miód. Mieszamy do uzyskania zwartego ciasta.
dodajemy mleko i miód. Mieszamy do uzyskania zwartego ciasta.
Gotowym ciastem wyklejamy spód foremki.
Sernik:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Pistacje mielimy. Twaróg miksujemy z jogurtem,
całymi jajkami i erytrolem. Na koniec dodajemy budyń, roztopioną czekoladę i rozdrobnione pistacje.
Gotową masę wylewamy na kakaowy spód. Ciasto wkładamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę.
całymi jajkami i erytrolem. Na koniec dodajemy budyń, roztopioną czekoladę i rozdrobnione pistacje.
Gotową masę wylewamy na kakaowy spód. Ciasto wkładamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę.
SMACZNEGOOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz