Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Korzenne, jogurtowe ciasto z pomarańczą

 Korzenne przyprawy i ich zapach w kuchni to naprawdę MAGIA!

CYNAMON, KARDAMON, IMBIR, GAŁKA MUSZKATOŁOWA, PIEPRZ ZIOŁOWY,
to najczęściej używana przeze mnie mieszanka rozgrzewających przypraw. <3 

Dzisiaj zapraszam na delikatne, puszyste, wilgotne...

Korzenne, jogurtowe ciasto z pomarańczą 


        Składniki:

  • 2 jajka
  • 100g mąki orkiszowej jasnej
  • 60g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 80g soku z pomarańczy
  • 50g oleju rzepakowego
  • 120g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła (używając innej substancji słodzącej niż erytrol, może okazać się, że potrzeba jej mniej, gdyż erytrol jest mnie słodki, dlatego dodajemy go więcej)
  • Łyżeczka cynamonu
  • Pół łyżeczki kardamonu
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Szczypta imbiru
  • Szczypta pieprzu ziołowego
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej




        Wykonanie: 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W misce mieszamy ze sobą mąki,
przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. W oddzielnym naczyniu miksujemy żółtka, jogurt,
słodzik, olej, sok i skórkę z pomarańczy. Następnie mieszamy ze sobą suche i mokre składniki, 
a na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do poieczenia i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 40/50 minut. 

Smacznegoo! <3

Komentarze

instagram @zzubelek