Korzenne, jogurtowe ciasto z pomarańczą
Korzenne przyprawy i ich zapach w kuchni to naprawdę MAGIA!
CYNAMON, KARDAMON, IMBIR, GAŁKA MUSZKATOŁOWA, PIEPRZ ZIOŁOWY,
to najczęściej używana przeze mnie mieszanka rozgrzewających przypraw. <3
Dzisiaj zapraszam na delikatne, puszyste, wilgotne...
Korzenne, jogurtowe ciasto z pomarańczą
Składniki:
- 2 jajka
- 100g mąki orkiszowej jasnej
- 60g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150g jogurtu naturalnego
- 80g soku z pomarańczy
- 50g oleju rzepakowego
- 120g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła (używając innej substancji słodzącej niż erytrol, może okazać się, że potrzeba jej mniej, gdyż erytrol jest mnie słodki, dlatego dodajemy go więcej)
- Łyżeczka cynamonu
- Pół łyżeczki kardamonu
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- Szczypta imbiru
- Szczypta pieprzu ziołowego
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W misce mieszamy ze sobą mąki,
przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. W oddzielnym naczyniu miksujemy żółtka, jogurt,
słodzik, olej, sok i skórkę z pomarańczy. Następnie mieszamy ze sobą suche i mokre składniki,
a na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do poieczenia i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 40/50 minut.
przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. W oddzielnym naczyniu miksujemy żółtka, jogurt,
słodzik, olej, sok i skórkę z pomarańczy. Następnie mieszamy ze sobą suche i mokre składniki,
a na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do poieczenia i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 40/50 minut.
Smacznegoo! <3
Komentarze
Prześlij komentarz