Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Kakaowe ciasto z makiem i skórką pomarańczową

Jak powiedziała Amelka... Do trzech razy sztuka!
Tak było właśnie z ciastem z makiem. Dwie próby i dwa zakalcem. W smaku były baaardzo dobre,
ale no wiadomo. W końcu się udało! Mak w połączeniu z pomarańczą i kakao...
CUD, MIÓD I MALINA! 
I w dodatku bez tłuszczu. Szybkie i proste, żadne mecyje. 

Zapraszam... 

Kakaowe ciasto z makiem i skórką pomarańczową
(bez cukru i tłuszczu)




        Składniki: 
  • 4 jajka
  • 150g erytrolu
  • 100g mąki orkiszowej jasnej
  • 30g gorzkiego kakao
  • 60g soku z pomarańczy
  • 80g suchego maku
  • 100g bardzo słodkiego, dojrzałego banana 
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy 
  • Dwie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • Szczypta soli 




        Wykonanie: 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
Erytrol mielimy na puder. Banana miksujemy na gładką masę. Do białek dodajemy żółtka 
i zmielony erytrol i ubijamy dalej. Kakao mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia 
i przesiewamy do miski. Dodajemy mak, zmiksowanego banana, resztę mokrych składników 
i skórkę pomarańczową. Mieszamy dokładnie tak, aby składniki się połączyły.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza 
do tzw. "suchego patyczka". 

Komentarze

instagram @zzubelek