Bułeczki jabłkowo - bananowe z cynamonem (bez drożdży i cukru)
Bułeczki na słodko z dodatkiem owoców to idealna alternatywa dla słodkich,
pełnych cukru i innych dodatków sklepowych drożdżówek.
Szybkie i proste w przygotowaniu, nie mogą się nie udać.
Sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale możesz zabrać je ze sobą do pracy,
a nawet włożyć do szkolnej śniadaniówki swojego dziecka.
I Ty musisz ich spróbować!
Jabłkowo - bananowe bułeczki z cynamonem
Składniki:
- 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 340g obranych jabłek
- 90g bardzo dojrzałego banana
- Łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Opcjonalnie łyżka erytrolu lub innego słodzika
Wykonanie:
Jabłko
kroimy na mniejsze części i dusimy z odrobiną wody, tak aby jabłka zmiękły i
lekko się rozpadły.
Na koniec dodajemy cynamon i ewentualnie słodzidło. Całość miksujemy z bananem na
gładki mus.
W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Owocowy mus dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy.
Na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto szpatułką.
Bułeczki
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35/40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz