Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Bułeczki jabłkowo - bananowe z cynamonem (bez drożdży i cukru)

Bułeczki na słodko z dodatkiem owoców to idealna alternatywa dla słodkich, 
pełnych cukru i innych dodatków sklepowych drożdżówek. 
Szybkie i proste w przygotowaniu, nie mogą się nie udać. 
Sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale możesz zabrać je ze sobą do pracy, 
a nawet włożyć do szkolnej śniadaniówki swojego dziecka. 

I Ty musisz ich spróbować! 

Jabłkowo - bananowe bułeczki z cynamonem


        Składniki:
  • 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 340g obranych jabłek
  • 90g bardzo dojrzałego banana
  • Łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Opcjonalnie łyżka erytrolu lub innego słodzika

        Wykonanie: 

Jabłko kroimy na mniejsze części i dusimy z odrobiną wody, tak aby jabłka zmiękły i lekko się rozpadły. 
Na koniec dodajemy cynamon i ewentualnie słodzidło. Całość miksujemy z bananem na gładki mus. 
W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Owocowy mus dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. 
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto szpatułką. 
Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35/40 minut.







Komentarze

instagram @zzubelek