CHLEB - podstawa żywienia każdego człowieka
Chleb od wieków jest podstawowym elementem naszego jadłospisu.
Obecnie mamy naprawdę duży wybór... Możemy wybrać chleb pszenny, razowy, żytni,
bezglutenowy etc... Kierując uwagę w stronę zdrowia większość z nas
preferuje pieczywo pełnoziarniste... Ale powiem szczerze, że czasem, kiedy z ciekawości
zerknę na skład chleba pełnoziarnistego, to wolę nie brać go w ogóle lub po prostu wziąć zwykły.
preferuje pieczywo pełnoziarniste... Ale powiem szczerze, że czasem, kiedy z ciekawości
zerknę na skład chleba pełnoziarnistego, to wolę nie brać go w ogóle lub po prostu wziąć zwykły.
Jednak ja nie byłabym sobą, gdybym nie wyszła temu na przeciw.
Ten problem rozwiązałam już dawno temu, gdyż chleb po prostu piekę sama.
Domowy chleb smakuje najlepiej, a zapach świeżo upieczonego, który rozchodzi się
po całym domu jest po prostu bezcenny. Od ponad 3 lat, bo to właśnie wtedy
zrobiłam pierwszy zakwas i upiekłam chleb, teraz piekę go co tydzień.
zrobiłam pierwszy zakwas i upiekłam chleb, teraz piekę go co tydzień.
Mój jest zrobiony z mąki żytniej, na zakwasie i bez drożdży.
Przepis mimo tego, że wydaje się być skomplikowany, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Czasu wymaga tylko przygotowanie zakwasu. Pierwszy chleb może nie być idealny,
ale każdy kolejny jest coraz lepszy. A teraz już przejdę do rzeczy:
Przepis na chleb żytni razowy na zakwasie:
Przepis na zakwas:
Zakwas robimy ("dokarmiamy") przez 6 dni. Natomiast chleb pieczemy 7-go dnia.
Składniki:
- 600 g mąki żytniej razowej
- 600 ml ciepłej (nie gorącej) przegotowanej wody
Pierwszego dnia do wysokiego naczynia lub dużego słoika wsypujemy 100 g mąki
i wlewamy 100 ml wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy
w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Tę czynność powtarzamy przez następne 5 dni.
Przepis na chleb:
Składniki:
- Zakwas
- 500 g mąki żytniej razowej
- 500 g innej mąki (ja używam mąki orkiszowej lub żytniej jasnej)
- Szklanka płatków owsianych
- Pół szklanki ziaren słonecznika
- Pół szklanki ziaren siemienia lnianego
- Łyżka soli
- 1,2 - 1,5 l ciepłej, (nie gorącej) przegotowanej wody
- Można dodać również pestki dyni, czarnuszkę, otręby etc.
Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane (czarnuszkę, pestki dyni, otręby) i zalewamy wodą. Dodajemy sól, a następnie zakwas i dokładnie mieszamy.
Stopniowo dodajemy mąki, ciągle mieszając i wyrabiając ciasto.
Masę wystarczy mieszać łyżką, ale jeśli jest nam wygodniej możemy wyrabiać rękami.
WAŻNE!!!
Z masy chlebowej odkładamy do słoika 4/5 łyżek, przykrywamy folią spożywczą lub zakładamy woreczek z gumką i wstawiamy do lodówki (to będzie nasz zakwas na kolejny chleb).
Ja piekę chleb raz na tydzień, a z podanych proporcji wychodzą dwa bochenki.
Pozostałą część masy przekładamy do keksówek wysmarowanych masłem lub olejem
(ja dodatkowo wykładam papierem do pieczenia), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 8/9 godzin (w tym czasie chleb rośnie). Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.
Po upieczeniu chleb od razu wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz