Kuleczki a'la RAFAELLO z kaszy jaglanej
"Kruche, migdałowe serce, w aksamitnym kremie, otulone płatkami kokosa...
Rafaello - wyraża więcej niż tysiąc słów."
Może nie do końca jest tak, jak w reklamie, aaaale smakiem przypomina oryginał...
Domowe kuleczki a'la Rafaello, czyli małe co nieco dla dużych i małych miłośników kokosa...
Zapraszam!
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej
- 30 g mąki kokosowej
- 30g wiórków kokosowych
- Pół szklanki wody
- Pół szklanki napoju roślinnego lub zwykłego mleka
- 2 łyżki erytrolu, ksylitolu, miodu lub innego słodzidła
- 5 łyżek napoju roślinnego lub zwykłego mleka
- 40g migdałów
Wykonanie:
Kaszę jaglaną
płuczemy dokładnie na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przesypujemy
do garnka, zalewamy wodą i mlekiem i gotujemy do miękkości, tak aby kasza wchłonęła cały płyn.
Pod koniec gotowania słodzimu i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy kasza wystygnie,
miksujemy ją na gładką masę. Do masy jaglanej dodajemy mąkę kokosową, wiórki kokosowe,
5 łyżek
napoju roślinnego (lub mleka) i całość dokładnie mieszamy. Migdały mielimy lub drobno siekamy i dodajemy do masy jaglano - kokosowej, a następnie formujemy kulki
wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Przed podaniem obtaczamy w wiórkach kokosowych.
I gotowe! Prosto, szybko, zdrowo i smacznie! <3
Komentarze
Prześlij komentarz