Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Kuleczki a'la RAFAELLO z kaszy jaglanej


"Kruche, migdałowe serce, w aksamitnym kremie, otulone płatkami kokosa...
Rafaello - wyraża więcej niż tysiąc słów." 

Może nie do końca jest tak, jak w reklamie, aaaale smakiem przypomina oryginał...
Domowe kuleczki a'la Rafaello, czyli małe co nieco dla dużych i małych miłośników kokosa...

Zapraszam! 





        Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 30g wiórków kokosowych
  • Pół szklanki wody
  • Pół szklanki napoju roślinnego lub zwykłego mleka
  • 2 łyżki erytrolu, ksylitolu, miodu lub innego słodzidła
  • 5 łyżek napoju roślinnego lub zwykłego mleka
  • 40g migdałów

        Wykonanie:


Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przesypujemy 
do garnka, zalewamy wodą i mlekiem i gotujemy do miękkości, tak aby kasza wchłonęła cały płyn. 
Pod koniec gotowania słodzimu i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy kasza wystygnie,
miksujemy ją na gładką masę. Do masy jaglanej dodajemy mąkę kokosową, wiórki kokosowe, 
5 łyżek napoju roślinnego (lub mleka) i całość dokładnie mieszamy. Migdały mielimy lub drobno siekamy i dodajemy do masy jaglano - kokosowej, a następnie formujemy kulki 
wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy na pół godziny do lodówki. 
Przed podaniem obtaczamy w wiórkach kokosowych. 

I gotowe! Prosto, szybko, zdrowo i smacznie! <3 



Komentarze

instagram @zzubelek