Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

TAPIOKA - kasza z manioku i przepis na czekoladowy pudding z tapioki z musem bananowo - pomarańczowym

Czym jest TAPIOKA, jakie ma właściwości 
i co z niej przygotować?

Tapioka to skrobia ekstrahowana z manioku, rośliny, która występuje głównie
w Ameryce Południowej i Środkowej. Tapioka wyrabiana jest w formie mąki 
lub przezroczystych kuleczek. Nie ma smaku ani zapachu, nie zawiera cholesterolu i glutenu, 
za to jest źródłem lekkostrawnych węglowodanów
Jest hipoalergiczna, dzięki czemu może ją jeść praktycznie każdy.
 Ponadto tapioka charakteryzuje się symboliczną zawartością białka (ok. 0,20 proc.)
 i sporą ilością węglowodanów (składa się z nich w niemalże 90 proc.).


Tapioka jest produktem lekkostrawnym, dlatego powinna znaleźć zastosowanie w diecie 
dzieci i osób w wieku podeszłym, a także tych, które zmagają się z wrzodami i innymi 
kłopotami żołądkowymi lub w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych.

A co z niej przygotować? Tapioka już od wielu lat, coraz częściej gości na polskich stołach.
Sama ma postać mąki lub kuleczek różnej wielkości i koloru. Ich właściwością jest to, 
że po ugotowaniu pęcznieją i stają się przezroczyste. 
W związku z tym tapioka znalazła zastosowanie w kuchni 
jako zagęszczacz do zup czy sosów.
W mojej kuchni również sprawdza się świetnie, zwłaszcza 
jako składnik pysznych i zdrowych deserów, np. 

Tym razem pokombinowałam trochę ze składnikami
i powstała wersja lekko egzotyczna.

Czekoladowy pudding z tapioki
z musem bananowo - pomarańczowym


        Składniki na dwie porcje:

        Pudding:
  • 50g perełek tapioki
  • 200g mleka roślinnego (w wersji niewegańskiej zwykłego)
  • 60g mleka kokosowego
  • 15g gorzkiego kakao
  • 20g czegoś do posłodzenia
        Mus bananowo - pomarańczowy:
  • 150g bardzo dojrzałego, słodkiego banana
  • 150g obranej pomarańczy
  • 20g mąki kokosowej
        Wykonanie:

Pudding:

Tapiokę płuczemy dokładnie na sitku i gotujemy na mleku do momentu 
aż kuleczki będą przeźroczyste, gdyby wchłonęły cała wodę, a widoczne będą jeszcze 
białe kropeczki dolewamy odrobinę wody i gotujemy do momentu aż będą przeźroczyste. 
Pod koniec dodajemy mleko kokosowe, słodzidło, kakao i mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia.

Mus bananowo - pomarańczowy:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Pudding z tapioki przekładamy do słoiczków, a na wierzch układamy owocowy mus
i posypujemy ulubionymi orzechami.













Komentarze

instagram @zzubelek