Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Dyniowe kaszotto curry z ciecierzycą

Kiedy po jesieni zostają jeszcze zapasy dyni, trzeba ją jakoś wykorzystać.
A co powiecie na moją obiadową propozycję? 
Dla wegan, wegetarian i nie tylko, bo gwarantuję, że zasmakuje również 
największym smakoszom potraw mięsnych.

Zapraszam na...

Dyniowe kaszotto curry z ciecierzycą


        Składniki na jedną porcję: 
  • 60 g kaszy bulgur lub każdej innej
  • 100 g surowej dyni
  • Średnia marchewka
  • Ćwiartka cebuli
  • 40 g pieczarek
  • 50 g ugotowanej ciecierzycy (ja używam gotowej ze słoika lub z puszki)
  • Łyżka oleju rzepakowego
  • Przyprawy: curry, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, ewentualnie sól do smaku
        Wykonanie: 

Kaszę płuczemy dokładnie na sitku i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Dodajemy pieczarki i dusimy 
do momentu aż cebulka się zeszkli. Dynię i marchewkę kroimy w kostkę, 
dodajemy do pieczarek i cebuli. Warzywa przyprawiamy do smaku 
i dusimy wszystko do miękkości. Na koniec dodajemy ciecierzycę 
i całość mieszamy z ugotowaną kaszą.






Komentarze

instagram @zzubelek