Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Wegańskie BANANCOFFEE bez pieczenia (bez mąki i cukru)

Jak to jest z pomysłami na ciasta i inne desery...
Najczęściej bywa tak, że po prostu do głowy przychodzą mi konkretne składniki, 
a dalej... po prostu kombinuję, co z nich zrobić...
Tak było i tym razem... Od kilku dni chodziło za mną połączenie BANAN + KAWA

A jak już się uprę to nie ma zmiłuj ! Pokombinowałam.. z resztą jak zwykle i jest!

BANANCOFFEE, 
czyli wegańskie ciasto bananowo - kawowe
(bez mąki i cukru)


        Składniki:

        Spód:
  • 100g suszonych daktyli
  • 70g płatków owsianych
  • 30g masła orzechowego
  • 50g napoju roślinnego
  • 10g gorzkiego kakao
        Masa kawowa:
  • Puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 60g mąki kokosowej
  • 70g erytrolu lub innego słodzidła
        Dodatkowo:
  • Banan (u mnie 150g do wyłożenia ciasta i do dekoracji)
  • Kruszone ziarna kakao, może być zwykłe w proszku lub gorzka czekolada, starta  na tarce

        Wykonanie:

Spód:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Płatki owsiane mielimy na mąkę, następnie miksujemy z resztą składników, aż połączą się w jednolitą masę. Foremkę wyklejamy ciastem, 
a na wierzch układamy pokrojonego w plasterki banana tak, żeby zakryło cały spód 
(resztę zostawiamy do dekoracji). Wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Masa kawowa:

Wszystkie składniki blendujemy, tak aby połączyły się i nie było grudek. 
Masę wylewamy na spód z bananami i wkładamy do zamrażarki na około godzinę.
Ciasto dekorujemy plasterkami banana i opcjonalnie posypujemy kruszonymi ziarnami kakao.






Komentarze

instagram @zzubelek