Wegańskie BANANCOFFEE bez pieczenia (bez mąki i cukru)
Jak to jest z pomysłami na ciasta i inne desery...
Najczęściej bywa tak, że po prostu do głowy przychodzą mi konkretne składniki,
a dalej... po prostu kombinuję, co z nich zrobić...
Tak było i tym razem... Od kilku dni chodziło za mną połączenie BANAN + KAWA
A jak
już się uprę to nie ma zmiłuj ! Pokombinowałam.. z resztą jak zwykle i jest!
BANANCOFFEE,
czyli wegańskie ciasto bananowo - kawowe
(bez mąki i cukru)
Składniki:
Spód:
- 100g suszonych daktyli
- 70g płatków owsianych
- 30g masła orzechowego
- 50g napoju roślinnego
- 10g gorzkiego kakao
Masa kawowa:
- Puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 60g mąki kokosowej
- 70g erytrolu lub innego słodzidła
Dodatkowo:
- Banan (u mnie 150g do wyłożenia ciasta i do dekoracji)
- Kruszone ziarna kakao, może być zwykłe w proszku lub gorzka czekolada, starta na tarce
Wykonanie:
Spód:
Daktyle
zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Płatki owsiane mielimy na mąkę,
następnie miksujemy z resztą składników, aż połączą się w jednolitą masę.
Foremkę wyklejamy ciastem,
a na wierzch układamy pokrojonego w plasterki banana
tak, żeby zakryło cały spód
(resztę zostawiamy do dekoracji). Wstawiamy do
lodówki na pół godziny.
Masa kawowa:
Wszystkie
składniki blendujemy, tak aby połączyły się i nie było grudek.
Masę wylewamy na
spód z bananami i wkładamy do zamrażarki na około godzinę.
Ciasto dekorujemy plasterkami banana i opcjonalnie posypujemy kruszonymi ziarnami kakao.
Ciasto dekorujemy plasterkami banana i opcjonalnie posypujemy kruszonymi ziarnami kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz