Ciasto kokosowe a'la Bounty bez pieczenia (wegańskie, bez cukru)
Moja przygoda z mlekiem kokosowym rozpoczęła się od totalnej wtopy...
Pierwszą rzecz, którą zrobiłam według jakiegoś przepisu po prostu nie wyszła,
dlatego na długi czas po prostu rozstaliśmy się...
dlatego na długi czas po prostu rozstaliśmy się...
Jednak ja nie potrafię się długo gniewać i nadszedł w końcu ten dzień,
kiedy zrobiłam kolejne podejście do mleka kokosowego, z którym na początku
zwyczajnie się nie
polubiłam, ale od dzisiaj zmieniam zdanie!
Bo to ciasto bez niego nie byłoby takie jak powinno być...
Ciasto kokosowe a'la Bounty bez pieczenia
(wegańskie, bez cukru)
Składniki:
Spód:
- 70g płatków jaglanych (mogą być owsiane)
- 40g masła orzechowego
- 30g syropu daktylowego (w wersji niewegańskiej można zastąpić miodem)
- 20g gorzkiego kakao
- 50g mleka roślinnego (w wersji niewegańskiej zwykłego)
Masa kokosowa:
- 250g gęstej części mleka kokosowego
- 40g mleka roślinnego (w wersji niewegańskiej zwykłego)
- 50g mąki kokosowej
- 50g wiórków kokosowych
- 70g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
Polewa czekoladowa:
- 30g oleju kokosowego
- 20g gorzkiego kakao
- 20g syropu daktylowego
- 10g erytrolu
- 10g (łyżka) napoju roślinnego
Wykonanie:
Spód:
Płatki
mielimy na mąkę. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 10 minut.
Po tym
czasie odcedzamy i miksujemy z resztą składników aż się połączą. Tak
przygotowaną masą
wyklejamy spód foremki i wkładamy do lodówki na około 20
minut.
Masa kokosowa:
Wszystkie
składniki mieszamy za pomocą miksera, aż połączą się w jednolitą masę.
Warstwę
kokosową wykładamy na schłodzony wcześniej spód.
Ciasto wkładamy do lodówki na
około 2 godziny.
Polewa czekoladowa:
Olej
kokosowy i syrop daktylowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Dodajemy resztę
składników i mieszamy energicznie, tak aby nie było grudek.
Schłodzone ciasto
kroimy na kawałki, polewamy polewą czekoladową
i posypujemy wiórkami
kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz