Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Muffinkii z niespodzianką, czyli cynamonowe muffinki z kremem daktylowym


Kuchnia to zdecydowanie miejsce, w którym moje szare komórki pracują na najwyższych obrotach.
Wyobraźnia leci w kosmos. To tutaj ponosi mnie fantazja....

A oto efekty!

Cynamonowe muffinki z kremem daktylowym


        Składniki:

        Ciasto: 
  • 2 jajka
  • 70g mąki kukurydzianej
  • 30g mąki ryżowej
  • 30g pasty kokosowej (niekoniecznie)
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 30g erytrolu lub innego słodzidła
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka cynamonu
        Krem daktylowy:
  • 50g suszonych daktyli
  • 2 łyżki napoju roślinnego
  • 10g masła orzechowego
  • Pół łyżeczki cynamonu

        Wykonanie:

Ciasto:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodać żółtka, erytrol, jogurt, pastę kokosową (ewentualnie)
i ponownie ubić. Masę przelać do miski, dodać mąki, proszek do pieczenia i cynamon. 
Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać odrobinę mleka roślinnego lub zwykłego.

Krem daktylowy:

Wszystkie składniki na krem zmiksować na gładką masę.

Do foremek nakładać łyżkę masy, łyżeczkę kremu i drugą łyżkę masy. 
Piec przez 15/20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Komentarze

instagram @zzubelek