Malinowe Love, czyli malinowo - bananowe ciasto z ciecierzycy (bez pieczenia)
Chyba już niczym Was nie zaskoczę...
Mówiłam, że ciasta z cieciorki na stałe zagościły w mojej kuchni.
Tym razem postawiłam jednak na wersję bez pieczenia.
Połączenie kwaśnych malin i bardzo słodkiego banana z kokosem
i czekoladowym spodem... Koniecznie musicie tego spróbować! <3
Malinowe Love, czyli malinowo - bananowe
ciasto z ciecierzycy
(bez pieczenia, bez cukru)
(bez pieczenia, bez cukru)
Składniki:
Spód:
- 100g suszonych daktyli
- 70g płatków owsianych
- 30g masła orzechowego
- 50g napoju roślinnego
- 10g gorzkiego kakao
Masa malinowo - bananowa:
- 150g bardzo dojrzałego banana
- 170g malin
- 100g aquafaby (woda z puszki ciecierzycy)
- 120g ciecierzycy z puszki
- 20g erytrolu lub innego słodzidła
- 60g mąki kokosowej
Wykonanie:
Spód:
Daktyle
zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Płatki owsiane mielimy na mąkę,
następnie miksujemy z resztą składników, aż połączą się w jednolitą masę.
Foremkę wyklejamy ciastem na ciasto układamy pokrojonego w plasterki banana
tak,
żeby zakryło cały spód (resztę zostawiamy do dekoracji).
Wstawiamy do
lodówki na pół godziny.
Masa malinowo - bananowa:
Aquafabę
ubijamy na sztywno tak jak białka jaj. Dodajemy erytrol i ubijamy jeszcze
chwilę.
Maliny, banany, ciecierzycę i mąkę miksujemy na gładką masę,
następnie
mieszamy z pianą z aquafaby i rozsmarowujemy na wcześniej schłodzonym spodzie.
Ciasto wkładamy do zamrażarki na około 40 minut.
Ciasto wkładamy do zamrażarki na około 40 minut.
Przed podaniem ciasto możemy
udekorować owocami
oraz posypać kruszonymi ziarnami kakao lub czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz