Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Jabłkowo - gruszkowe bułeczki bez drożdży


Jak się okazuje nie tylko "przecenione" banany, z których pozornie nici, 
znajdują swoje drugie życie.. Tym razem udało się uratować słodkie, miękkie, dojrzałe
GRUSZKI i JABŁKA... Co z nich zrobiłam? Sami zobaczcie...

Gruszkowo - jabłkowe bułeczki cynamonowe 
(bez cukru i drożdży), czyli moja alternatywa 
dla sklepowych drożdżówek



        Składniki:
  • 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 250g dojrzałych, słodkich gruszek
  • 70g słodkich jabłek 
  • 50g napoju roślinnego lub zwykłego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżka erytrolu, ksylitolu  lub płynnego miodu
  • Czubata łyżeczka cynamonu


        Wykonanie: 

W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Gruszki i jabłka obieramy ze skórki, 
kroimy na mniejsze części i dusimy do momentu aż będą miękkie. 
Owoce doprawiamy cynamonem, dodajemy słodzik, a następnie miksujemy na gładką masę. Owocowy mus mieszamy z suchymi składnikami. Na koniec dodajemy napój roślinny lub mleko
i dokładnie mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy szpatułką 
porcje ciasta. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35/40 minut.








Komentarze

instagram @zzubelek