Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Śniadaniowy omlet czekoladowy z kremem jogurtowo - truskawkowym

Kiedy zapowiada się wolny dzień, to oznacza tylko jedno...
Tego dnia kuchnia jest MOOOJA!

No i voila! 
Śniadanie mistrzów, czyli... 

Omlet czekoladowy z kremem jogurtowo - truskawkowym, 
masłem migdałowym, frużeliną truskawkową i ziarnami kakao


        Składniki:

        Omlet:
  • 1 jajko + 1 białko
  • 10g mąki kokosowej
  • 20g mąki kukurydzianej lub innej (ryżowej, jaglanej, pszennej etc.)
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżeczka gorzkiego kakao
  • 10g erytrolu lub innego słodzidła ( jeśli używamy miodu lub zwykłego cukru              dodajemy odrobinę mniej)
  • 20g jogurtu naturalnego
  • 20g mleka roślinnego lub zwykłego (ewentualnie wody)
        Krem jogurtowo - truskawkowy:
  • 30g jogurtu naturalnego
  • Łyżeczka odżywki białkowej o smaku truskawkowym - u mnie ta (jeśli nie mamy odżywki, możemy użyć budyniu owocowego i odrobię dosłodzić)
        Wykonanie:

Omlet: 

Jajka rozbijamy widelcem, dodajemy słodzik, proszek do pieczenia, mąki, kakao 
i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jogurt i mleko i ponownie mieszamy. 
Rozgrzewamy patelnię, zmniejszamy ogień i wylewamy masę. Przykrywamy pokrywką 
i smażymy na małym ogniu ok 2/3 minuty. Następnie obracamy na drugą stronę 
i smażymy 1/2 minuty.

Krem jogurtowo - truskawkowy: 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i smarujemy omlet.
Na wierzch nakładamy dżem truskawkowy (u mnie świetnie sprawdza się frużelina truskawkowa 
i polewamy masłem orzechowym używam migdałowego
Ja na koniec posypałam jeszcze ziarnami kakao.




Komentarze

instagram @zzubelek