Proteinowy sernik na zimno z kremem truskawkowym a'la Milka
Kiedy w Biedronce zobaczyłam truskawkową Milkę, momentalnie do głowy
przyszedł mi pomysł na ciasto...
Mocno czekoladowy spód, truskawki, delikatny krem truskawkowy i czekolaaaada
Dokładnie tak to sobie wyobraziłam i tak też zrobiłam!
Jak powiedział Tomek:
"Wyszło bardzo dobre, jakby nie było dobre, to bym ci powiedział" <3
Nie pozostaje mi zatem nic innego jak podzielić się z Wami przpisem na to ciasto.
Proteinowy sernik na zimno
z kremem truskawkowym a'la Milka
Składniki:
Spód:
- 60g suszonych daktyli
- 40g płatków owsianych
- 50g mleka roślinnego lub zwykłego
- 20g masła orzechowego
- 10g mąki kokosowej
- 10g gorzkiego kakao
Truskawki:
- 200g dżemu truskawkowego bez cukru (użyłam frużeliny truskawkowej)
- 10g żelatyny
- 40 ml gorącej wody
Masa sernikowa:
- 300g twarogu sernikowego z wiaderka
- 60g mleka roślinnego lub zwykłego
- 30g odżywki białkowej o smaku truskawkowym (użyłam tej ) lub 30g budyniu truskawkowego bez cukru (ewentualnie malinowego) + coś do posłodzenia
Krem czekoladowy:
- 100g gotowanej ciecierzycy (użyłam ze słoika)
- 50g mleka kokosowego lub gęstego jogurtu, np. Skyr
- 30g miodu lub innego słodzidła
- 10g mleka roślinnego lub zwykłego
- 10g gorzkiego kakao
Wykonanie:
Spód:
Daktyle
zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 10 minut, a następnie odlewamy wodę.
Płatki
owsiane mielimy na mąkę i następnie miksujemy z daktylami i resztą składników.
Spód foremki wyklejamy masą i wstawiamy do zamrażarki na około pół godziny.
Truskawki:
Żelatynę
rozpuszczamy w gorącej wodzie tak aby nie było grudek i łączymy z dżemem.
Dżem
wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Masa sernikowa:
Wszystkie
składniki blendujemy do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie
i
mieszany z masą serową. Masę przelewamy na galaretkę truskawkową i ponownie
wstawiamy
do lodówki na około pół godziny.
Krem czekoladowy:
Wszystkie
składniki blendujemy na gładką masę i rozsmarowujemy na stężonej masie serowej.
Następnie wkładamy do zamrażarki na około 30-40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz