Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Proteinowy sernik na zimno z kremem truskawkowym a'la Milka

Kiedy w Biedronce zobaczyłam truskawkową Milkę, momentalnie do głowy
przyszedł mi pomysł na ciasto...
Mocno czekoladowy spód, truskawki, delikatny krem truskawkowy i czekolaaaada 

Dokładnie tak to sobie wyobraziłam i tak też zrobiłam! 
Jak powiedział Tomek:
"Wyszło bardzo dobre, jakby nie było dobre, to bym ci powiedział" <3

Nie pozostaje mi zatem nic innego jak podzielić się z Wami przpisem na to ciasto.

Proteinowy sernik na zimno 
z kremem truskawkowym a'la Milka 


        Składniki:

        Spód:
  • 60g suszonych daktyli
  • 40g płatków owsianych
  • 50g mleka roślinnego lub zwykłego
  • 20g masła orzechowego 
  • 10g mąki kokosowej
  • 10g gorzkiego kakao
        Truskawki:
        Masa sernikowa:
  • 300g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 60g mleka roślinnego lub zwykłego
  • 30g odżywki białkowej o smaku truskawkowym (użyłam tej ) lub 30g budyniu truskawkowego bez cukru (ewentualnie malinowego) + coś do posłodzenia
        Krem czekoladowy:
  • 100g gotowanej ciecierzycy (użyłam ze słoika)
  • 50g mleka kokosowego lub gęstego jogurtu, np. Skyr
  • 30g miodu lub innego słodzidła
  • 10g mleka roślinnego lub zwykłego
  • 10g gorzkiego kakao 
        Wykonanie: 

Spód:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 10 minut, a następnie odlewamy wodę. 
Płatki owsiane mielimy na mąkę i następnie miksujemy z daktylami i resztą składników. 
Spód foremki wyklejamy masą i wstawiamy do zamrażarki na około pół godziny.

Truskawki:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie tak aby nie było grudek i łączymy z dżemem. 
Dżem wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.

Masa sernikowa:

Wszystkie składniki blendujemy do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie 
i mieszany z masą serową. Masę przelewamy na galaretkę truskawkową i ponownie wstawiamy 
do lodówki na około pół godziny.

Krem czekoladowy:

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i rozsmarowujemy na stężonej masie serowej. Następnie wkładamy do zamrażarki na około 30-40 minut.



Komentarze

instagram @zzubelek