Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Ciasto a'la Snickers z nietypowym składnikiem

Ze mną nie jest tak prosto... Takie kombinacje, jakie powstają w kuchni...
Ktoś mógłby się złapać za głowę, a jakby wiedział od początku, co jest w środku, możliwe, 
że nie chciałby zjeść. Dobrze, że w większym stopniu jesteśmy wzrokowcami :D 

Fantazja chyba ponosi mnie coraz bardziej, a to ciasto to kompletny ODLOT!
Moje młodsze rodzeństwo, które idealnie sprawdza się w roli testerów, było zachwycone...
Oni wiedzieli, co jest w środku i nie mogli doczekać się, żeby spróbować. 
Jedli, aż im się uszy trzęsły, a Adaś ciągle pyta, kiedy jeszcze je zrobię...
Ale co jest tym składnikiem.. no właśnie FASOLA 

Przepis jest bardzo prosty, ciasto nie wymaga pieczenia, po prostu musi się udać. 
Powiem więcej, sprawdza się nawet jako tort urodzinowy! 

A teraz zapraszam po przepis: 

CIASTO A'LA SNICKERS Z FASOLI




        Składniki:

        Spód:

  • 100g suszonych daktyli
  • 30g masła orzechowego
  • 70g płatków owsianych
  • 50g mleka roślinnego lub zwykłego mleka
  • 10g gorzkiego kakao

        Masa biała:
  • 220g białej fasoli z puszki (jedna puszka odsączonej z zalewy fasoli)
  • 60g mąki kokosowej
  • 70g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła (np. miodu)
  • 100g mleka roślinnego (w wersji niewegańskiej używamy zwykłego)
  • 30g pasty kokosowej (można pominąć)

        Solony karmel daktylowy:
  • 50g syropu daktylowego lub suszonych daktyli 
  • 30g masła orzechowego
  • Dwie szczypty soli

        Wykonanie:

        Spód:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Płatki owsiane mielimy na mąkę, 
następnie miksujemy z resztą składników, aż połączą się w jednolitą masę. 
Foremkę wyklejamy ciastem i wkładamy do zamrażarki na ok 30 minut.


         Masa biała:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, wykładany na przygotowany 
i schłodzony wcześniej spód.


          Solony karmel daktylowy:

Jeśli używamy daktyli zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, w której się moczyły i blendujemy je z masłem orzechowym i solą na gładką pastę. 
Jeśli używamy pasty daktylowej po prostu mieszamy ja z masłem orzechowym i solą. 
Tak przygotowany karmel wykładamy na białą masę. Ciasto wkładamy do zamrażarki 
na ok 30/40 minut. Po tym czasie wyjmujemy i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut.


Ciasto podajemy posypane pokruszonymi orzeszkami (ja włożyłam do woreczka
i potłukłam tłuczkiem). Przechowujemy w lodówce.

Komentarze

instagram @zzubelek