Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

PASZTET z soczewicy i kaszy gryczanej z dodatkiem buraka (bez mięsa)

Strączki na stałe znalazły miejsce w mojej kuchni. 
Były kotlety z ciecierzycy, był też cieciornik, czyli "sernik" z ciecierzycy...
Coś na słodko i na słono. Tym razem pora na SOCZEWICĘ.
Tak jak już wspominałam wcześniej pisząc post o właściowściach strączków TU ,
są dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, dlatego warto włączyć je do codziennej diety,
zastępując mięso, a także produkty pochodzenia zwierzęcego.

W kolejnym przepisie wykorzystałam SOCZEWICĘ. A co z niej zrobiłam?
Sami zobaczcie...

Wegetariański, wegański pasztet z soczewicy
i kaszy gryczanej z burakiem



        Składniki:
  • 120g kaszy gryczanej niepalonej
  • 120g czerwonej soczewicy
  • 240g upieczonego lub ugotowanego buraka
  • 80g cebuli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, zioła (użyłam gotowej mieszanki "zioła do drobiu") 
        Wykonanie:


Kaszę gryczaną płuczemy dokładnie na sitku i gotujemy do miękkości. 
To samo robimy z soczewicą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju 
i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Ugotowaną kaszę i soczewicę studzimy, 
dodajemy olej, a następnie wszystkie składniki blendujemy. Masę przekładamy do foremki 
i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.





Komentarze

instagram @zzubelek