PASZTET z soczewicy i kaszy gryczanej z dodatkiem buraka (bez mięsa)
Strączki na stałe znalazły miejsce w mojej kuchni.
Były kotlety z ciecierzycy, był też cieciornik, czyli "sernik" z ciecierzycy...
Coś na słodko i na słono. Tym razem pora na SOCZEWICĘ.
Tak jak już wspominałam wcześniej pisząc post o właściowściach strączków TU ,
są dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, dlatego warto włączyć je do codziennej diety,
zastępując mięso, a także produkty pochodzenia zwierzęcego.
W kolejnym przepisie wykorzystałam SOCZEWICĘ. A co z niej zrobiłam?
Sami zobaczcie...
Wegetariański, wegański pasztet z soczewicy
i kaszy gryczanej z burakiem
są dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, dlatego warto włączyć je do codziennej diety,
zastępując mięso, a także produkty pochodzenia zwierzęcego.
W kolejnym przepisie wykorzystałam SOCZEWICĘ. A co z niej zrobiłam?
Sami zobaczcie...
Wegetariański, wegański pasztet z soczewicy
i kaszy gryczanej z burakiem
Składniki:
- 120g kaszy gryczanej niepalonej
- 120g czerwonej soczewicy
- 240g upieczonego lub ugotowanego buraka
- 80g cebuli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, zioła (użyłam gotowej mieszanki "zioła do drobiu")
Wykonanie:
Kaszę gryczaną
płuczemy dokładnie na sitku i gotujemy do miękkości.
To samo robimy z
soczewicą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju
i podsmażamy pokrojoną w drobną
kostkę cebulę. Ugotowaną kaszę i soczewicę studzimy,
dodajemy olej, a następnie
wszystkie składniki blendujemy. Masę przekładamy do foremki
i pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz