Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Marchewkowe chlebko - ciasto o smaku szarlotki (bez mąki i cukru)

Moja domowa kuchnia jest niczym laboratorium chemiczne... 
Do tej pory jeszcze nic nie wybuchło, a to chyba dobry znak :D :D 
Zawsze musi być szybko, zdrowo i oczywiście smacznie...

Kolejna propozycja to...
Marchewkowe chlebko – ciasto. Dzieciaki jadły aż im się uszy trzęsły, 
a one czasami potrafią być wybredne. Dodatek jabłka i cynamonu sprawia, 
że smakuje jak SZARLOTKA! <3

Zapraszam!


        Składniki:
  • 300g marchewki (waga po obraniu, ok 4 średnie marchewki)
  • 300g jabłka (waga po obraniu, 2 średnie jabłka)
  • 100g mleka roślinnego
  • 20g oleju rzepakowego
  • 50g miodu
  • 150g płatków owsianych
  • 3 jajka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka cynamonu
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
        Wykonanie:

Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, a jabłko na dużych, a następnie odciskamy lekko z soku. 
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy do połączenia. 
Płatki mielimy na grubą mąkę, mieszamy z cynamonem, gałką muszkatołową i proszkiem do pieczenia. 
Masę jajeczną dodajemy do marchewki i jabłka, dolewamy mleko roślinne, miód i olej, 
a następnie dodajemy suche składniki. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia 
i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40/50 minut.

 

Komentarze

instagram @zzubelek