Marchewkowe chlebko - ciasto o smaku szarlotki (bez mąki i cukru)
Moja domowa kuchnia jest niczym laboratorium chemiczne...
Do tej pory jeszcze nic nie wybuchło, a to chyba dobry znak :D :D
Zawsze musi być szybko, zdrowo i oczywiście smacznie...
Kolejna propozycja to...
Marchewkowe
chlebko – ciasto. Dzieciaki jadły aż im się uszy trzęsły,
a one czasami potrafią być wybredne. Dodatek jabłka i cynamonu sprawia,
że smakuje jak
SZARLOTKA! <3
Zapraszam!
Składniki:
- 300g marchewki (waga po obraniu, ok 4 średnie marchewki)
- 300g jabłka (waga po obraniu, 2 średnie jabłka)
- 100g mleka roślinnego
- 20g oleju rzepakowego
- 50g miodu
- 150g płatków owsianych
- 3 jajka
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka cynamonu
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Marchewkę
ścieramy na drobnych oczkach, a jabłko na dużych, a następnie odciskamy lekko z
soku.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i
ubijamy do połączenia.
Płatki mielimy na grubą mąkę, mieszamy z cynamonem,
gałką muszkatołową i proszkiem do pieczenia.
Masę jajeczną dodajemy do
marchewki i jabłka, dolewamy mleko roślinne, miód i olej,
a następnie dodajemy
suche składniki. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
i
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40/50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz