Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Czekoladowo - cynamonowe muffinki bananowe



Nie masz pomysłu na wykorzystanie dojrzałych, niemal czarnych bananów?
U mnie bardzo często jest ich od groma, ale oczywiście NIC NIE MOŻE SIĘ ZMARNOWAĆ!

#zubelekwkuchni zawsze znajdzie rozwiązanie! 

Co powiecie na czekoladowo - cynamonowe muffinki bananowe?
Jestem pewna, że niejednemu łasuchpwi przypadną do gustu, a dzieciaki... 
będą w siódmym niebie - sama przetestowałam, moje rodzeństwo podpisuje się rękami i nogami!

ZAPRASZAM!


        Składniki:
  • 400g dojrzałych bananów
  • 2 jajka
  • 40g napoju roślinnego
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 20g mąki kokosowej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka cynamonu
  • 10g gorzkiego kakao
        Wykonanie:

Banana zmiksować na gładką masę, dodać cynamon i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek 
i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i zmiksować. Masę jajeczną wymieszać 
z masą bananową. Dodać mąki, proszek do pieczenia, napój roślinny i dokładnie wymieszać. 
Masę podzielić na pół i do jednej połowy dodać kakao. 
Do foremek na babeczki nakładać po łyżce masy jasnej i ciemnej. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok 40/50 minut.



Komentarze

instagram @zzubelek