Czekoladowo - cynamonowe muffinki bananowe
Nie masz
pomysłu na wykorzystanie dojrzałych, niemal czarnych bananów?
U mnie bardzo często jest ich od groma, ale oczywiście NIC NIE MOŻE SIĘ ZMARNOWAĆ!
#zubelekwkuchni zawsze znajdzie rozwiązanie!
Co powiecie na czekoladowo - cynamonowe muffinki bananowe?
Jestem pewna, że niejednemu łasuchpwi przypadną do gustu, a dzieciaki...
będą w siódmym niebie - sama przetestowałam, moje rodzeństwo podpisuje się rękami i nogami!
ZAPRASZAM!
Składniki:
- 400g dojrzałych bananów
- 2 jajka
- 40g napoju roślinnego
- 50g mąki kukurydzianej
- 20g mąki kokosowej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka cynamonu
- 10g gorzkiego kakao
Wykonanie:
Banana zmiksować
na gładką masę, dodać cynamon i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek
i ubić na
sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i zmiksować. Masę jajeczną wymieszać
z masą bananową.
Dodać mąki, proszek do pieczenia, napój roślinny i dokładnie wymieszać.
Masę
podzielić na pół i do jednej połowy dodać kakao.
Do foremek na babeczki
nakładać po łyżce masy jasnej i ciemnej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180
stopni Celsjusza przez ok 40/50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz