Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Zupa krem z marchewki

Chyba dało się już zauważyć, że marchewka to mój numer 1, podobnie jak burak,...
Zarówno jedno jak i drugie warzywo w kuchni spisuje się na medal!
Jak się okazuje warzywa nie tylko nadają się do wytrawnych dań, 
ale również świetnie nadają się do słodkich wypieków i deserów. 

Tym razem jednak warzywa w wersji tradycyjnej, wytrawnej...

Zupa krem z marchewki


        Składniki:
  • 600g obranej marchewki
  • 180g cebuli
  • 200g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 l wody
  • Przyprawy: u mnie sól, pieprz, majeranek, pomidory suszone z czosnkiem i bazylią,              pół łyżeczki wędzonej papryki
  • Do podania: Pestki słonecznika

        Wykonanie:


W wysokim garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę do momentu aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, i dusimy, aż marchewka lekko zmięknie. Kolejno dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość podlewamy wodą. 
Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Zwartość garnka blendujemy na gładko, doprawiamy do smaku i podajemy z prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.


Komentarze

instagram @zzubelek