Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Rośliny strączkowe - dlaczego warto je jeść i przepis na pieczone, bezmięsne kotlety z ciecierzycy



ROŚLINY STRĄCZKOWE
co warto o nich wiedzieć i dlaczego warto 
włączyć je do codziennej diety?


Jedną z najważniejszych zalet roślin strączkowych, do których należą 
bób, fasola, groch, soczewica, ciecierzyc a i soja jest to, że mają niski indeks glikemiczny, 
co oznacza, że nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
Rośliny strączkowe stanowią również dobre źródło białka (20-35 procent, czyli tyle co w mięsie), które w połączeniu z innymi białkami roślinnymi doskonale zastępuje białka pochodzenia zwierzęcego. Strączki dostarczają także węglowodanów oraz są świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia nasze trawienie. Choć niektóre gatunki strączków są kaloryczne, 
nie są to jednak puste kalorie, gdyż strączki bogate są w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, 
a także składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, jod, czy też potas.
Zawierają witaminy z grupy B, które chronią układ nerwowy, pomagają zapobiegać stanom lękowym i depresji oraz łagodzą skutki stresu.
Rośliny strączkowe mają też sporo antynowotworowych przeciwutleniaczy i fitoestrogenów. 
Dieta bogata w strączki może zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób serca, 
które obecnie są bardzo pospolitymi chorobami. Nasiona strączkowe są zasadotwórcze 
i świetnie neutralizują zakwaszające działanie mięsa czy jajek.


Ale teraz nasuwa się pytanie, co z nich zrobić, przecież nie będę jeść ich na sucho. 
Oczywiście, że nie! Pomysłów i  sposobów na przygotowanie strączków jest mnóstwo. 
Ja wykorzystuję je nie tylko w wersji wytrawnej, ale ostatnio coraz częściej 
dodaję je do słodkich ciast, czy też deserów.

A oto jedna z moich propozycji: 

Pieczone kotlety z ciecierzycy z marchewką





         Składniki : (na ok. 10 sztuk)

  • 300g ugotowanej ciecierzycy*
  • Jedna średnia cebula (80g)
  • Jedna spora marchewka (150g)
  • 50g płatków owsianych
  • 30g siemienia lnianego  
  • 30g otrębów owsianych
  • Pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • Łyżeczka oregano
  • Łyżka oleju rzepakowego

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu aż się zarumieni. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, przyprawy i dusimy do momentu,
 aż marchewka będzie miękka. 
Płatki owsiane i siemię lniane zalewamy wrzątkiem 
i odstawiamy na ok 10/ 15 minut. Podsmażone, warzywa miksujemy z ugotowaną cieciorką, płatkami, siemieniem i otrębami, doprawiamy do smaku i formujemy kotlety.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 
przez 35/40 minut. Po 25 minutach pieczenia, kotlety obracamy na drugą stronę.

Kotlety możemy podawać tak samo, jak zwykłe, z ziemniakami, kaszą, ulubioną surówką, 
czy też warzywami. Świetną opcją będzie również sos jogurtowy lub pomidorowy.



Komentarze

instagram @zzubelek