Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Sernikobrownie z malinami


Kolejne kuchenne eksperymenty i kolejny strzał w dziesiątkę!

To ciasto to po prostu tzw. czyszczenie lodówki... Autentycznie! 
Ale śmiało moge powiedzieć, że jestem z niego dumna, bo wyszło NIEZIEMSKIE! ❤️

Zapraszam po przepis na 

Zubelkowe SERNIKOBROWNIE 
Z DŻEMEM MALINOWYM ❤️


        Składniki: 
   
        Warstwa Brownie: 
  • 170g ciecierzycy konserwowej (ja użyłam ze słoika, ale może być z puszki)
  • 50g aquafaby (woda/ zalewa z puszki lub słoika ciecierzycy)
  • 120g bardzo dojrzałego banana
  • 20g miodu lub innego słodzidła
  • 20g masła orzechowego ( ja użyłam migdałowego)
  • Po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej)
  • 40g mąki kukurydzianej lub innej
  • 10g mąki kokosowej (opcjonalnie)
  • 80g mleka roślinnego lub zwykłego
  • 20g gorzkiego kakao
         Warstwa sernikowa: 
  • 130g chudego twarogu
  • 120g jogurtu naturalnego
  • 20g proszku budyniowego o smaku waniliowym
  • 40g erytrolu lub innego słodzidła
  • 1 jajko
        Wykonanie:

Warstwa Brownie: 

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i przelewamy do foremki.

Warstwa sernikowa:

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i wylewamy na ciemną warstwę Brownie.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 50 - 60 minut. 
Przed podaniem polewamy dżemem malinowym lub innym ulubionym 
( ja użyłam frużeliny malinowej ) 


Komentarze

instagram @zzubelek