Obiad w 15 minut, czyli makaron z marchewką w sosie pomidorowym z prażonym słonecznikiem
Mówisz, że
wolisz zjeść na mieście, bo nie masz czasu na gotowanie,
albo zamówić, bo
będzie szybciej?
Hmmm no nie wiem...
Sytuacja przedstawia się następująco:
Wchodzisz do restauracji, musisz znaleźć miejsce, poczekać na kartę,
zdecydować
co chcesz zamówić, potem poczekać... Podsumowując mija ok. 40 minut...
Ja mam dla Ciebie
pomysł na obiad do zrobienia w 15/20 minut.
Nie żartuję! Przekonaj się sama/ sam.
Makaron z marchewką w sosie pomidorowym
z prażonym słonecznikiem
Składniki:
- 70g ulubionego makaronu
- 250g marchewki
- 250g przecieru pomidorowego w kartonie (pół opakowania)
- 40g cebuli (pół średniej sztuki)
- Łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz, ulubione zioła
Wykonanie:
Na
patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Marchewkę ścieramy obieraczką
na
makaron tagliatelle i dodajemy do cebuli. Całość zalewamy przecierem,
dodajemy
zioła, przyprawy i dusimy pod przykryciem aż marchewka lekko zmięknie.
W tym
czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, a na suchej patelni
prażymy pestki słonecznika. Ugotowany makaron mieszamy z warzywnym sosem.
Całość posypujemy słonecznikiem i natką pietruszki.
No i co Ty na to? Żadne mecyje. Szybko,
prosto i na temat!
Co więcej taki posiłek spokojnie można zapakować do pudełka i zabrać ze sobą w
trasę,
do pracy, na uczelnię i gdzie tylko zechcesz.
Komentarze
Prześlij komentarz