Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Obiad w 15 minut, czyli makaron z marchewką w sosie pomidorowym z prażonym słonecznikiem

Mówisz, że wolisz zjeść na mieście, bo nie masz czasu na gotowanie, 
albo zamówić, bo będzie szybciej?

Hmmm no nie wiem...

Sytuacja przedstawia się następująco:
Wchodzisz do restauracji, musisz znaleźć miejsce, poczekać na kartę, 
zdecydować co chcesz zamówić, potem poczekać... Podsumowując mija ok. 40 minut...

Ja  mam dla Ciebie pomysł na obiad do zrobienia w 15/20 minut. 
Nie żartuję! Przekonaj się sama/ sam.

Makaron z marchewką w sosie pomidorowym 
z prażonym słonecznikiem



        Składniki:
  • 70g ulubionego makaronu
  • 250g marchewki
  • 250g przecieru pomidorowego w kartonie (pół opakowania)
  • 40g cebuli (pół średniej sztuki)
  • Łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz, ulubione zioła
        Wykonanie: 

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Marchewkę ścieramy obieraczką 
na makaron tagliatelle i dodajemy do cebuli. Całość zalewamy przecierem, 
dodajemy zioła, przyprawy i dusimy pod przykryciem aż marchewka lekko zmięknie. 
W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, a na suchej patelni 
prażymy pestki słonecznika. Ugotowany makaron mieszamy z warzywnym sosem. 
Całość posypujemy słonecznikiem i natką pietruszki.


No i co Ty na to? Żadne mecyje. Szybko, prosto i na temat!

Co więcej taki posiłek spokojnie można zapakować do pudełka i zabrać ze sobą w trasę, 

do pracy, na uczelnię i gdzie tylko zechcesz. 

Komentarze

instagram @zzubelek