Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Bułeczki marchewkowe bez drożdży

Wariantów bułeczek pojawiło się już mnóstwo. Były zarówno te na słodko, 
jak i te w wersji wytrawnej.

Kolejna odsłona wytrawnych bułek z dodatkiem MARCHEWKI.
Przyznam szczerze, że ja ją po prostu uwielbiam,
dlatego w mojej kuchni jest stałym gościem...

A teraz zapraszam na błyskawiczne
Bułeczki marchewkowe bez drożdży


        
        Składniki:
  • 150g marchewki
  • 250g mąki (u mnie 150g orkiszowej i 100g gryczanej)
  • 200g mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Niepełna, płaska łyżeczka soli
  • Łyżeczka tymianku
  • Szczypta pieprzu
  • Suszona natką pietruszki z czosnkiem (można użyć suszonej natki pietruszki i czosnku granulowanego)
  • Słonecznik, sezam lub czarnuszka do posypania bułek
        Wykonanie:


W misce mieszamy wszystkie suche składniki z przyprawami. Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki 
i dusimy z dodatkiem wody w małym garnku, następnie miksujemy na puree. 
Do mąki i suchych składników dodajemy mleko i marchewkowe puree. Wszystkie składniki 
dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przy pomocy szpatułki 
układamy porcje ciasta, formując bułki.  Przed upieczeniem posypujemy ziarnami. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200/220 stopni przez 15/20 minut.


Komentarze

instagram @zzubelek