ZUBELKOWE MUSLI - czyli domowe musli z piekarnika
Na sklepowych półkach aż roi się od różnych rodzajów płatków śniadaniowych...
Płatki śniadaniowe "Fitness", pełnoziarniste, mieszanki musli, z czekoladą, z owocami etc.
W reklamach mówią, że są zdrowe, to zapewne tak jest... Nic bardziej mylnego...
W sklepach trudno jest spotkać musli z dobrym, czystym składem, praktycznie w każdym kolorowym opakowaniu, które przyciąga nasz wzrok, już na pierwszym miejscu znajdziemy
m.in. cukier syrop
glukozowo - fruktozowy i wiele wiele innych "super" dodatków...
Takim przysmakom mówię stanowczo
NIE!
A wzamian mam dla Was przepis na domową wersję musli. Bez cukru i zbędnych dodatków,
bez ulepszaczy smaku. W mojej wersji słodyczy dodaje miód i suszone owoce, a w połaczeniu
z ziarnami, orzechami i cynamonem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Zapraszam! <3 <3
Przepis:
- ️2 szklanki płatków owsianych
- Pół szklanki słonecznika
- Pół szklanki płatków migdałowych
- Pół szklanki suszonych moreli
- Pół szklanki rodzynek
- Pół szklanki orzechów włoskich lub innych
- 2 czubate łyżki sezamu
- 2 czubate łyżki siemienia lnianego (zierenek)
- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 2 czubate łyżki amarantusa ekspandowanego (niekoniecznie)
- 2 czubate łyżki dowolnych otrębów (niekoniecznie)
- 3 czubate łyżki płynnego miodu
- Łyżeczka cynamonu (jeśli nie lubimy, nie dodajemy)
Wykonanie:
W misce mieszamy płatki owsiane, słonecznik, płatki migdałowe, sezam, siemię
lniane,
wiórki kokosowe, amarantusa, otręby i cynamon. Dodajemy miód i
dokładnie mieszamy,
aż miód obejmie wszystkie składniki. Całość rozkładamy
równomiernie na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na 20/25 minut.
Co 3/4 minuty musli należy
przemieszać, aby się nie przypaliła.
Orzechy i suszone morele kroimy na mniejsze części i łączymy z rodzynkami.
Tych
składników nie pieczemy. Upieczone musli studzimy i łączymy z suszonymi owocami
i orzechami. Gotowe
musli przechowujemy w szklanym pojemniku.
Komentarze
Prześlij komentarz