Waniliowo - kokosowy pudding z tapioki z musem malinowo - kokosowym
Mały deser?
A w roli głównej TAPIOKA!
Może nie każdy ją zna, ale myślę, że warto. Dlaczego, o tym jeszcze napiszę.
Tymczasem zapraszam na...
Waniliowo - kokosowy pudding z tapioki
z musem malinowo - kokosowym
Składniki:
Pudding:
- 50g suchych perełek tapioki
- 200g mleka roślinnego (w wersji niewegańskiej zwykłego)
- 40g mleka kokosowego
- 20g czegoś do posłodzenia
Mus malinowo - kokosowy:
- 170g malin
- 100g banana
- 20g mąki kokosowej
Wykonanie:
Pudding:
Tapiokę
przepłukujemy na sitku i gotujemy na mleku do momentu, aż kuleczki będą
przeźroczyste, gdyby wchłonęły cała wodę, a widoczne będą jeszcze białe
kropeczki dolać wody i gotować dalej aż będą przeźroczyste. Pod koniec dodajemy mleko kokosowe, słodzidło i mieszamy.
Zostawiamy do ostygnięcia.
Zostawiamy do ostygnięcia.
Mus malinowo - kokosowy:
Wszystkie
składniki miksujemy na gładką masę.
Pudding z tapioki przekładamy do słoiczków, a na to układamy malinowy mus.
Pudding z tapioki przekładamy do słoiczków, a na to układamy malinowy mus.
Komentarze
Prześlij komentarz