Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Szpinakowe bułeczki z czosnkiem (bez drożdży)

Pomysł na te bułeczki narodził się ot tak.. Z resztą jak każdy inny... 
Chodziło za mną połączenie szpinaku i czosnku, dlatego postanowiłam działać. 

Zielone bułeczki szpinakowe z czosnkiem

Kolor wyszedł świetny, a smak jeszcze lepszy! 
Spróbujcie koniecznie. Moi domownicy Każdego dnia proszą o świeże, dlaczego?
Bo znikają w oka mgnieniu. 



        Składniki na ok 8/9 sztuk:
  • 250g mąki orkiszowej
  • 250g mleka roślinnego
  • 100g świeżego szpinaku
  • Łyżeczka czosnku granulowanego
  • Płaska łyżeczka soli
  • Łyżeczka ulubionych ziół
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

        Wykonanie: 

Suche składniki z przyprawami mieszamy w misce. Na suchej patelni dusimy szpinak doprawiony czosnkiem, następnie miksujemy z mlekiem roślinnym (ma wyjść zielona masa). 
Masę dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Ciasto, przy pomocy szpatułki 
nakładamy porcjami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed upieczeniem  
posypujemy bułki ulubionymi ziarnami (u mnie sezam i czarnuszka).
 Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200/220 stopni przez 15/20 minut.




Komentarze

instagram @zzubelek